Tri recepty na plné využitie jarnej zeleniny

Advertoriál

Jar neznamená len oteplenie, vitamín D zo slnka a viac energie, ale aj veľa možností pripraviť si chutné jedlo z čerstvej jarnej zeleniny. Tá má mnoho skvelých vlastností -nízku energetickú hodnotu, ale pritom vysokú biologickú hodnotu vďaka vitamínom (C, E, B, beta-karotén), minerálom (vápnik, železo, sodík, draslík, horčík, fosfor a i.) vláknine a ďalším prospešným prvkom.

Tri recepty na plné využitie jarnej zeleniny
Zdroj: PR, Divino
1. MÁJ 2018

 

Dôležitá je však spôsob prípravy zeleniny. „Aby ste udržali termolabilné živiny – vitamíny, enzýmy, konzumujte surovú zeleninu. Enzýmy sú katalyzátory biochemických reakcií, napomáhajú tráviť bielkoviny a tuky. Sú však účinné len v surovom stave, pri teplote nad 50 oC sa rozkladajú,“ potvrdzuje aj odborníčka na výživu Alžbeta Béderová. Takže si pripravujme šaláty. „Stojí za to pokvapkať šalát olejom, napríklad repkovým. Má ideálne zloženie mastných kyselín, je bohatý na rastlinné steroly a vitamín E s antioxidačnými účinkami[1],“ dodáva odborníčka. Nemusíme sa báť ani jeho chuti, keďže správne očistený rafinovaný repkový olej je bez chuti, vône i zafarbenia.

Ako ešte využiť repkový olej v kuchyni

Repkový olej nám však môže slúžiť aj ako súčasť polievok či smoothie.Takú špargľovú polievku či špenátové smoothie si najlepšie vychutnáme so správnymi tukmi, napríklad so spomínaným repkovým olejom. Ten má totiž najvýhodnejšie zloženie mastných kyselín zo všetkých rastlinných olejov. Z hľadiska výživy človeka sa vyznačuje ideálnym pomerom omega-6 k omega-3 mastných kyselín, t.j. 2:1.[2]  Už dve lyžice repkového oleja denne úplne pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka.[3]

Porkovy salat

Pórkový šalát

Ingrediencie:
5 reďkoviek
1 veľká uhorka
1 veľký pór
1 strúčik cesnaku
2 PL repkového oleja
korenie, soľ

Postup: Zeleninu nakrájajte na tenké plátky, premiešajte a osoľte a okoreňte. Dôkladne pokvapkajte s repkovým olejom. Pretlačený cesnak zmiešajte s repkovým olejom a pridajte k šalátu ako pikantný dresing.

Polievka
Špargľová polievka

Ingrediencie:
500 g špargle
2 lyžice repkového oleja
2 šalotky
voda podľa potreby
soľ, korenie

Postup: Špargľu oškrabte, umyte a odkrojte hlavičky. Na oleji opražte šalotky nakrájané nadrobno. Pridajte špargľu, restujte a zalejte litrom vody. Varte cca 10 minút domäkka. Potom rozmixujte, dochuťte soľou a korením a môžete podávať.

Spenatove smoothie

Špenátové smoothie

Ingrediencie:
1 banán
2 hrste špenátu
200 ml vody
semienka na ozdobu

Postup: Všetky ingrediencie spolu dôkladne vymixujte, rieďte vodou podľa hustoty.

Repkový olej zima 2

 

[1] Shahidi F. „Antioxidants in oilseeds”, Department of Biochemistry, Memorial University of Newfounland, St.John’s, Canada (wyd. Wewnętrzne)

[2] Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006

[3] Tiež.


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Tri recepty na plné využitie jarnej zeleniny

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 

Súvisiace články

Burza

Pre vloženie inzerátu musíte byť prihlásený!
Registrovať | Prihlásiť
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1882
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.