5 najlepších výživných polievok na zahriatie

redakcia

Polievka je skvelé jedlo nielen na rýchle zahriatie ale aj nasýtenie. Jej výhodou je aj ľahká príprava, čo si môžete vyskúšať aj pri nasledujúcich top 5 polievok, ktoré sme pre vás vybrali.

5 najlepších výživných polievok na zahriatie
Zdroj: Natural Chef Carolyn Nicholas I Unsplash.com
15. OKT 2020

V každej kultúre  má polievka iné miesto. Niekde sa konzumuje pred jedlom, aby pripravila žalúdok na hlavné jedlo. Niekde po jedle, aby dosýtila.

Dať si polievku pred jedlom je u nás nielen zvyk, má to aj zopár výhod. Tak predovšetkým, polievka zaplní žalúdok a potom nepotrebujete zjesť toľko hlavného jedla, čo je výhoda nielen pri chudnutí, ale aj striedmom a teda zdravom spôsobuje stravovania.

Polievky zahrejú telo, ak je vonku chladnejšie počasie a sú v nich tiež zastúpené mnohé živiny, ktoré sa tam dostávajú vývarom mäsa či zeleniny.

Vyskúšajte týchto 5 najlepších výživných polievok na zahriatie.

Cuketovo-feniklová polievka

Čas prípravy: 30 minút

Porcie: 2

Suroviny:

1 malý pór

2 mrkvy

2 – 3 cukety

1 fenikel

1 PL ghee masla

1 l vody

kurkuma

strúčik cesnaku

sladká mletá paprika

morská soľ

Postup:

Na lyžici ghee masla orestujeme pór, pridáme na tenké plátky nakrájaný fenikel a o chvíľu cesnak.

Necháme restovať, pridáme dve nakrájané mrkvy a opäť restujeme.

Nakoniec pridáme dve očistené a nakrájané cukety, štipku kurkumy a sladkej mletej papriky.

Necháme variť domäkka a potom rozmixujeme.

Zdroj: Mirka Luberdová, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2

Polievka z červenej šošovice

Suroviny pre 2  – 3 osoby:

300 g červenej šošovice

1 batat

3 mrkvy

1 sójová smotana (250 ml)

za hrsť čerstvej petržlenovej vňate

údený tempeh alebo údené tofu

soľ, čierne korenie

1 PL kurkumy

Postup: 

Dali sme spolu uvariť červenú šošovicu, na malé kúsky nakrájaný batat a mrkvu. Trvá to naozaj iba 10 minút, ak batat aj mrkvu nakrájate na menšie kúsky. Varíme v akurátnom množstve vody, aby jej nebolo ani príliš veľa, ani príliš málo. Podľa toho, akú hustú polievku máme radi. Pridáme sójovú smotanu, za veľkú hrsť čerstvej petržlenovej vňati, soľ, čierne korenie a kurkumu a máme navarené. Podávame s osmaženými kockami údeného tempehu alebo tofu.

Zdroj: Biteme.sk

Batatová krémová polievka so zázvorom

Čas prípravy: 20 min.

Počet porcií: 4

Suroviny:

2 väčšie bataty

2 polievkové lyžice nastrúhaného zázvoru

maslo

vývar

kokosové mlieko

korenie

soľ

čili

citrón

čerstvá mäta

Postup:

Bataty očistíme, nakrájame na kocky a na masle trošku opražíme.

Zalejeme vývarom, pridáme nastrúhaný zázvor a varíme do mäkka.

Ochutnáme, rozmixujeme, pridáme kokosové mlieko a nadrobno posekanú mätu.

Nakoniec pokvapkáme citrónom.

Zdroj: Martina Faberová, NABITÁ KUCHÁRKA

Vajce na vandrovke

Čas prípravy: 30 min.

Porcie: 4

Suroviny:

3 menšie mrkvy

1 kaleráb

1 vajce

100 g zeleru

150 g hlivy

2 petržleny

1 menšia cibuľa

2 ks cesnaku

2 PL ghí masla alebo olivového

oleja

2 PL špaldovej krupice

300 ml zeleninového vývaru

1 l vody

riasa wakame

himalájska soľ

čierne korenie

rasca

Postup:

Na olivovom oleji opražíme dozlatista cibuľu, pridáme nakrájanú hlivu, zeleninu a podusíme.

Po chvíľke prilejeme vodu a pridáme kúsok riasy wakame asi vo veľkosti poštovej známky.

Polievku osolíme a okoreníme podľa chuti a varíme cca 20 min.

Približne 3 min. pred dovarením pridáme rozšľahané vajíčko a vývar.

Zahustíme špaldovou krupicou (pre bezlepkovú verziu použijeme pohánkovú krupicu) a premiešame.

Necháme ešte chvíľku prevariť a servírujeme s čerstvými bylinkami.

Zdroj: Tatiana Žideková, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2

Vietnamská kuracia polievka

Suroviny: 

1 kg kuracích trupov (pridali sme aj stehno a kuracie mäso)

100 g cibule

3 ks badyánu

2-3 cm kúsok zázvoru

kúsok celej škorice

5-6 ks hrebíčkov

soľ, čierne korenie, nové korenie

citrón

ryžový ocot

čerstvá jarná cibuľka

mungo klíčky

ryžové rezance (30-50 g na porciu)

Postup:

Kuracie trupy poriadne umyte a dajte variť do primeraného množstva studenej vody.  Na rozpálenej panvici opečte nasucho všetko korenie, zázvor a aj cibuľu, ktorú ste rozrezali na polovice (netreba ju šúpať, len umyť). Polievku pomaly varte pod pokrievkou tak, aby vývar nevrel, lebo nebude číry. Po 30-tich minútach varenia pridajte lyžicu soli, vložte do hrnca obe polovice cibule a korenie. Je praktické dať opečené koreniny do vrecúška na čaj, ľahko ho vyberiete z vývaru. Vývar varte minimálne 2-3 hodiny, aby bol poriadne tuhý a výživný. Rezance uvarte podľa návodu. 

Servírovanie: 

Rezance vložte do väčších misiek, ktoré ste vopred nahriali. Pridajte mäso, ktoré ste obrali z uvareného kuraťa, pridajte nakrájanú  cibuľku aj s vňaťou, ktorú môžete nahradiť aj pažítkou, alebo pórom. Dochuťte lyžicou kvalitnej rybacej omáčky, prípadne ryžovým octom, citrónom alebo limetkou. Môžete pridať hrsť mungo klíčkov. Pre tých, ktorí majú radi ostrejšie jedlá, odporúčame pridať čerstvú chilli papričku. Polievka sa obvykle je paličkami, ale môžete si pomáhať lyžicou, alebo lyžicou a vidličkou, lebo rezance sú dlhé.

Zdroj: Akosiuvaritzdravie.sk

Ďalšie chutné fit recepty od tých najlepších trénerov a známych osobností nájdete aj v knihách z našej produkcie na www.eshop.cvicte.sk.

promo kníh


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - 5 najlepších výživných polievok na zahriatie

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 

Súvisiace články

Burza

Pre vloženie inzerátu musíte byť prihlásený!
Registrovať | Prihlásiť
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 3007
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.